Inwoners bereiken

Hoe bereik jij inwoners?

Je wilt graag de mening van inwoners. Hoe bereik je vervolgens de inwoners?
Het begint natuurlijk met een goede vragenlijst (zie tip: hoe betrek jij inwoners bij jouw beleid?) die online is in te vullen. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat inwoners ook daadwerkelijk de vragenlijst invullen: vindbaarheid, herkenbaarheid, inzet social media, enz.

De buurt in gaan
Een andere zeer effectieve manier, naast het online invullen is de buurt in gaan om inwoners persoonlijk vragen te gaan stellen. Onze ervaring is dat mensen dit helemaal niet vervelend vinden, ze beantwoorden graag vragen over hun leefomgeving. Je bereikt hiermee juist de mensen die niet zo van de online zijn: de oudere mensen, de mensen die de taal minder beheersen, de digibeten. De enquête resultaten geven een nog betere weerspiegeling van de samenleving. 

‘Eigen mensen’
Het beste resultaat bereik je met ‘eigen mensen’. Daarmee wordt bedoeld dat vrijwillige buurtbewoners andere buurtbewoners gaan bevragen. Dit kan huis-aan-huis maar ook op druk bezochte plaatsen in de wijk, zoals in een buurthuis, bij de winkels, de kinderboerderij of de sportvelden.

Positie effect
Met het inzetten van ‘eigen mensen’ heb je nog een groot voordeel. Buurtbewoners komen in contact met elkaar. Ze spreken elkaar op deze manier en leren elkaar kennen. Het creëert  in bepaalde mate binding binnen de buurt. Dit kan blijvend positief uitwerken.

Workshop
Het stellen van de vragen moet wel binnen bepaalde kaders gebeuren. De antwoorden die worden gegeven moeten op dezelfde manier verkregen worden. Als wij op deze manier met vrijwilligers samen werken dan geven wij vooraf een workshop aan de enquêteurs. Wij maken afspraken hoe er geënquêteerd gaat worden, waar op gelet moet worden en we doen rollenspellen met elkaar. Juist door de rollenspellen komen zaken aan het licht die op dat moment getackeld kunnen worden en niet pas tijdens het enquêteren.

De praktijk
In Utrecht in de wijk Noordwest zijn ook vrijwilligers de wijk in gegaan. Ze hebben veel gehad aan de workshop van We ask YOU. “Er komt toch meer bij kijken dan ik had ingeschat” was een opmerking van een deelnemer. Een andere gaf als feedback dat er zaken langs kwamen waar hij niet bij stil had gestaan. Na het enquêteren ontvingen we nog spontaan een mail van een enquêteur: “Ik heb gister overigens geënquêteerd bij de bakker. Helaas ging dat minder vlot dan dat ik had verwacht. Laat ik het zo zeggen dat het een hele gezellige buurt is. Veel mensen vroegen me binnen haha. :)”

Meer weten?
Bel Eeske: 0592 – 24 13 13